Saudis To Quit Oil Business?

Publicerat: mars 14, 2011 i Ekonomi, Olja, Politik

En sale pitch för Shale Gas som heter duga. Intressant är det iallafall!

http://www.stansberryresearch.com/pro/1102PSTS39VD/PPSTM305/PR

kommentarer
 1. Victor skriver:

  Det är precis det jag skrivit om tidigare. Vi har som sagt 450 milj ton olja (över 3 mdr fat) lagrat i Alunskiffer (där även stora uranfyndigheter ligger). Det är samma princip, fast det heter shale oil istället för shale gas.

  Shale gas nämnde du tidigare på denna bloggpost: https://vidsynt.wordpress.com/2011/01/25/gasland/ (Se nedersta meningen i detta stycke: http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas#Environment )

  Problemet är att miljön tar mycket stryk. Sverige har idag en av världens 25 största oljereserver (mellan Malaysia och Australien), men den är ej godkänd för förbrukning. Det är så att säga en nödkälla av bränsle i händelse av världskrig eller globalt oljehandelsstopp. (Det var i alla fall då vi använde det senast)
  Se Kvarntorpshögen där brytningen avslutades 1966: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarntorpsh%C3%B6gen
  Idag 45 år senare brinner det fortfarande under marken…

  Visst är det en säljpitch, men som alltid när man säljer produkten på känsla istället för fakta så vet man instinktivt att det är något unket bakom. I detta fall var det en miljöförstöring i klass med de flitigt debatterade tar-sand-fälten i Kanada. Därmed avslutar jag med att jag håller med delvis. Det finns enorma reserver, men priset för utvinningen gör att det bör undvikas om det går.

  Satsa mer på kärnkraft, vindkraft och vattenkraft. Tyvärr har vi politiker som är födda på en annan planet som lämnas walk over i debatter med miljömuppar så jag har väl gett upp.

  Hugh Abbot (fiktiv) sammanfattar vad som är en bra politiker 1 min in i detta klipp (när han pratar med sin Spin-doktor).

  • vidsynt skriver:

   Tnx Victor. Vidsynt brukar uppfatta sig själv som hyfsat allmänbildad men inser nu att så icke är fallet, idag är första gången han hör talas om Kvarntorpshögen. Intressant.

   • Victor skriver:

    Ur welcome.
    Kan förövrigt starkt rekommendera serien som klippet ovan kommer ifrån. Ett bättre porträtt av t.ex Juholt och andra politiker finns inte.
    (Serien heter The Thick of it. Säsong 2 och 3 finns på youtube).

    Och joo, du är allmänbildad. Alla kan inte veta allt, nästa gång kommer du säkert på något som jag aldrig hört talas om 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s