På Väg MOT Härdsmältan

Publicerat: april 9, 2011 i Uncategorized

Vad gör man inte för sina obligatoriska ”15 minutes of fame”. Två japaner i en surrealistisk bilresa på väg mot de havererade kärnkraftsverken i Fukushima, Japan. Inga människor, lösspringande hundar, havererade vägar, lösdrivande kor alltmedans geigermätaren piper högre och högre. Oavsett vad som sker här och syftet med filmen så ger det onekligen en skrämmande känsla och perspektiv på tillvaron.

kommentarer
 1. Peter Madison skriver:

  Som en Stephen King film. Fast på riktigt. Läskigt.

 2. Victor skriver:

  Tack för denna! Jag har faktiskt undrat över strålningsdoserna runt Fukushima.

  I början (0:30) är dosen ca 1,1µSv/h = 9mSv per år (21 km bort).
  20 km bort är strålningen 1,25µSv/h = 10,95 mSv per år.
  17 km bort är dosen 2,5µSv/h = 21mSv per år
  15 km bort är dosen 6,47µSv/h = 56mSv per år
  8,5 km bort är strålningen 5µSv/h = 44mSv/år
  ~3 km bort 1,2-3,64µSv/h = 10,5-32mSv/år
  2,5 km bort 7,85 µSv/h
  1,8 km bort 11,1µSv/h
  ~1,5km vid korna: 94,2 – 112µSv/h

  Normalt får man i sig 75mSv per år och den lägsta gränsen där man upptäckt några hälsorisker (på lång sikt) med strålning är 100mSv per år. Standardjapanen kan således utan hälsorisker bo 17 km bort.

  De som bor 15 km bör årligen undersökas för cancer (men inte med röntgen då det skulle ge 14 mSv extra i strålning per gång).

  Den farliga zonen är således inom 17km radien och blir 907km^2 eller något mindre än Storstockholm. Fukushima ligger dessutom vid vattnet så den egentliga ytan är hälften (om det inte bor miljoner pers på flottar utanför), dvs som Göteborg eller halva Stockholm.

  Tittar du noga så ser du dessutom att strålningen är ojämt utspridd så vissa platser så nära som 3km är fullt beboeliga trots att omgivningen strålar mycket. Om det samma gäller omvänt vet jag inte (då denna knapphändiga information är allt jag har att gå på).

  Så summerat: 450km^2 bör klassas som skyddad zon. Det är oerhört lite med tanke på hur stor yta som förstördes av Tsunamin och jordbävningen.

  Befolkningstätheten var ~146 personer/km2, men vi kan säga 150. Antalet som alltså ska evakueras/som inte får flytta hem igen är 67’000 pers. (Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%8Ckuma,_Fukushima )

  Här ser du hur stort/litet område som är drabbat.

  Återigen tack för en bra länk. Nu kan man få lite perspektiv till olyckan, om några månader hoppas jag att de gör om resan.

  • Victor skriver:

   Tillägg: Om inte annat så visar det att man tar olyckan på allvar och värnar om befolkningen trots att det kanske inte behövts en så stor säkerhetszon som de drog till med från start.

   Hur som haver så kan läget snabb ändras åt båda hållen så att det är utrymt är bra.

   Jag hoppas att arbetarna lyckas stänga in härden ordentligt.

  • vidsynt skriver:

   Som vanligt får jag tacka för en intressant och uttömmande kommentar Victor. Analysen är intressant. Vi följer alla med stort intresse hur detta utvecklar sig och när i tid vi får fakta på bordet.

   • Victor skriver:

    Tackar tackar 🙂
    För att sätta allt i perspektiv till andra lösningar som diskuteras nu (alltså lämna kärnkraft) så har vi följande siffror för kolkraft (oljan lär inte räcka, vindkraften funkar men det finns inte plats i Japan… så det blir gas eller kol).

    Ökad cancerincidens vid 100mSv per år: Ökning med 0-1 av 1000 fall efter 40 års exponering. Oftast blir det tyreoideacancer som man åker på vilken är botningsbar i 99% av fallen som upptäcks inom 5 år resp 96% av de som upptäcks senare. Översatt till svenska så innebär det en förväntad förkorting av livstiden med 2 veckor. Att bo nära ett kolkraftverk beräknar ta 2-3 år av livstiden ifrån dig om allt går som det ska.

    Av någon anledning har Japan lägre bakgrundsstrålning än USA så de får antagligen i sig runt 72mSv per år vilket gör att de kan bo något närmare kraftverken ändå.

    Rent praktiskt kan de bo några kilometer bort (5km) utan större risker. De får bara kolla sig vart fjärde år för tyreoideacancer. Till skillnad från Tjernobyl är inte själva härden med bränsle blottat utan endast reaktorbyggnaden har exploderat.

    Jag ber om ursäkt om jag låter som en blind kärnkraftsförespråkare men jag vill gärna sätta olyckor och larm i proportion med vad man faktiskt kan förvänta sig. Kanske får jag skriva en sammanstälning på en egen blogg istället och rensa ut alla stavfel etc.

    Källa, cancerincidens:
    http://nextbigfuture.com/2011/03/updated-radiation-chart.html
    Källa tyreoideacancer WHO:s rapport om Tjernobyl.
    Om kolkraft: http://nextbigfuture.com/2011/03/global-health-risks.html
    Utsläpp per Miljard KWh producerat (även cancerincidens tas upp): (TWh)
    http://www.epa.gov/ttn/caaa/t3/reports/eurtc1.pdf (tabell 9-3 för utsläpp av radioaktiva ämnen)

 3. barbro skriver:

  Och vi svenskar som gnällde över radioaktivitet i blåbär och renkött när Tjernobyl olyckan hände.

  Verkligen ödsliga vägar, byar, gator, rensopat från folk. Ja, vad ska jag säga….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s