Venezuela Has More Oil Than Saudi Arabia

Publicerat: juli 18, 2011 i Ekonomi, Olja, Politik

Lite sommarlektyr för alla kalenderbitare: http://www.opec.org/opec_web/static_files_project/media/downloads/publications/ASB2010_2011.pdf

Storleken på dessa olika länders reserver står nog skrivet i stjärnorna men intressant är det ur många olika aspekter. Sedan är tillgängligheten och framförallt kvalitén på Venezuelas olja inte riktigt top notch. Hursomhelst en liten munsbit och en oerhört enkel operation i framtiden för USA att komma över även denna olja.

kommentarer
 1. Victor skriver:

  Där blev jag överraskad men det står ju svart på vitt i tabell 1.2. Venezuela har större reserver än Saudi Arabien. (Nu kommer ett långt inlägg men jag vill bara visa att Venezuela inte är en mumsbit som väntar på att ätas)

  Lyckligtvis har Ryssland redan tagit Venezuela under sitt beskydd och kommer hjälpa dem med plattformsbyggandet. USA kommer få det svårt att sno oljan från Kuba och Venezuela, för mer info om Venezuelas affärer med ryssen:
  http://www.bbc.co.uk/news/business-11553239 (Ryssland säljer tillstånd att bygga ut 1,2GW i kärnkraft mot att få köpa loss 50% av Ruhr Oil)
  http://uk.reuters.com/article/2009/09/10/venezuela-russia-energy-idUKLA29400320090910 (Gemensam prospektering och utvinning i Orinoco-bältet)
  http://www.ft.com/cms/s/0/fb73932c-423f-11df-9ac4-00144feabdc0.html#axzz1SXegfYkj (Venezuela köper vapen för ~5mdr USD = >30mdr SEK vilket inkluderar moderna stridsflyg (su30,su35), helikoptrar, stridsvagnar (T90) och luftvärn av absolut världsklass (S300, Tor M-1).
  http://en.rian.ru/mlitary_news/20090914/156118402.html (fortsättning)

  Om USA skulle gå in så är det förvisso en liten motståndare men amerikanarna kommer ha sämre utrustning för första gången någonsin i en sammandrabbning (WW2 var senaste kriget med jämna odds).

  För att ge perspektiv på vad detta innebär:
  Nya S300 har räckvidd på >200km mot amerikanska F16 och F18 (F22 används inte operativt idag). AGM88 har endast en räckvidd på ~110km (den längsta markmålsroboten jag kunde hitta som bärs av F16/18.

  Tor M1 ser till att skydda S300-systemen mot inkommande robotar, t.ex. SEAD mm. Dvs Luftvärnet måste slås ut med extrema mängder kryssningsmissiler eller med marktrupp. (om t.ex en B2 lyckas skicka iväg ett par robotar/missiler mot en s300 installation (som är mobil) så kanTor M1 skjuta ner missilerna/ribitarna innan de når målet.

  Su35 har låg radarsignatur (RCS) för sin storlek men har en bättre radar än F16 och F18 har idag. Su30 som också används har ungefär samma fördelar, dvs de upptäcker fiendligt flyg innan de själva är upptäckta eller i sämsta fall innan de är i killzonen för AMRAAMs. (AMRAAM AIM120D har räckvidd <75km + ~20-35km om den avfyras i i överljudshastighet i färdriktningen, Su30/35 har räckvidd på 80-160km + ~20-35 km med R77 eller 130 (R-27AE)-170 (R-27EM) + ~20-35 km. Dvs Venezuelas flygvapen har övertaget i BVR-strid. (Beyond visual range)

  T90 träffar och slår ut valfri stridsvagn på första skottet på 5 km iom att den kan skjuta raketer, Abrams når som bäst halva sträckan och då är träffen inte garanterad. T90 har dessutom aktiva system som Shtora och Arena + ERP i form av Kontakt 5 (vilken har lyckats stoppa 5 pilprojektiler i fronten vid olika demonstrationer). (Arena stoppar inkommande raketer, HEAT-ammunition mm genom att helt enkelt skjuta ner projektilerna i luften innan de når vagnen).

  Så Venezuela kommer bli en mkt jobbig motståndare på allt utom havet. Mina korvören satsas på att FARC kommer bli en viktig spelare i att skapa splittring i landet då flyganfall skulle bli alldeles för dyrt när luftvärnet och vapensystemen är levererade.

  Uppenbarligen så passar Ryssland även på att hjälpa Kuba nu när USA är fattiga. (Bl.a. genom att hjälpa Kuba att pumpa oljan utanför Florida. De har även börjat patrullera med atomubåtar där för att visa att ryska staten backar både Kuba och Gazprom i prospekteringen).
  http://www.nytimes.com/2010/11/16/business/global/16oil.html

  • Victor skriver:

   Whooops. Verkar som om Venezuela inte hjälper FARC. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-13057373

   Då är frågan hur USA ska angripa dem. (Alla tillgängliga sätt är dyra och USA saknar pengar)

  • vidsynt skriver:

   Ja det var som sagt överraskande men men sista ordet är nog inte sagt……och mycket av dessa reserver är som sagt ”fulolja”.
   Du har säkert rätt i att de kan göra ett visst motstånd men jag tror fortsatt att när Big Oil bestämmer sig för att annektera Venezuela så gör man det realtivt enkelt iaf.
   USA saknar inte pengar, de har faktiskt i ordets rätta bemärkelse obegränsad tillgång på pengar.

   • Victor skriver:

    Ben Bernanke sa att pengar definieras i vad man kan köpa för dem. USA:s köpkraft (statliga) håller på att tappas bort och kommer helt försvinna om de bara trycker pengar i en oändlighet. Om USA skulle anfalla ett mål där rysk trupp dör så är det en krigsförklaring mot hela Shanghaiunionen. Visst kan det vara så att Big Oil bestämmer sig men Venezuela är beredda att sälja sin själ för ryskt skydd och har i mångt och mycket redan gjort det. T.ex här http://www.youtube.com/watch?v=RVAdxFWLfig ”As we say in Russia, there is always someone to fill a vacancy”. Venezuela är mer aggressiva i sitt sökande efter ryskt beskydd än Iran…

    USA har i dagsläget inte råd att gå in i en ny konflikt, se Lybien för exempel. Det enda Nato kan göra är flygbomba lite här och där mot obefintligt luftvärn. Venezuela är befolkningsmässigt i samma storlek som Irak, (30 vs 34milj), och har betydligt modernare utrustning än Irak någonsin haft. I vissa fall bättre än vad USA kan vaska fram (luftvärnskombo S300 + Tor M1). Därutöver så är Venezuela bergigt som norra Afghanistan med en djungel som nästan är i samma nivå som Vietnam. Min uppfattning är att en invasion skulle bli ett nytt Vietnam resultatmässigt.

    Denna video visar på ett bra exempel vad S300 tillsammans med Tor M1 gör för Venezuela. Lägg därtill flygplan i toppklass innanför boxen. http://www.youtube.com/watch?v=yWgwPXVFFws&t=190 eller här http://www.afa.org/MPEG/Air_Supremacy.asp

    Självklart skulle USA vinna men det skulle kosta. Frågan är om de har råd och/eller stöd eller inte för ett nytt krig där de dessutom förlorar mycket folk och prestigematriel (flygplan). Samtidigt kniper Ryssland kontrollen över Arktis så USA kommer tvingas bryta skifferolja eller starta krig med Venezuela. Situationen nu är väldigt lik den när Sovjet var på fallrepet i Afghanistan. Sorry för långa utlägg.

   • vidsynt skriver:

    Det är jag som tackar för dina långa kommentarer!
    Oerhört spännande och intressant är det hursomhelst och vi får se hur det de facto utfaller när väl Kriget Äntligen Kommer, för det gör det.

    Vi väntar alla dock på Den Stora Föreställningen, att USA/Israel gör slag i saken och attackerar Iran.

   • Victor skriver:

    USA och Israel kommer aldrig anfalla Iran (inte de närmaste åren med samma styre & förutsättningar iaf). Irak var en sväng i parken initialt men blev en katastrof på alla sätt, samma var Afghanistan.

    Iran är dubbelt så stort som Irak befolkningsmässigt (75 vs 34milj) och till ytan större än Afghanistan och Irak tillsammans. Iran har dessutom en armé som är en av de starkaste i MENA (Saudi Arabien, (Turkiet) och Pakistan är konkurrenter + Israel kvalitativt men inte kvantitativt). Vid ett anfall mot Iran så har deras missiler räckvidd och mängd som räcker för att som Ahmedinejad säger: ”Ta bort Israel från världens karta”.

    De har även sagt att om USA går in i Iran så är deras första prioritet att slå ut deras allierade (Israel), därefter släppa lös alla fundamentalister i Irak som för tillfället håller sig lugna (se dokumentären om the great bargain för info om hur mycket det hjälper USA idag). Därefter skulle de gå in med en motoffensiv mot USA:s flotta + militärbaser i Afghanistan och Irak. Detta har Iran lovat som konsekvens av den första amerikanska bomben de upptäcker på väg in. Dvs samma kvart som anfallet inleds släpps helvetet lös i Israel och alla större militärbaser nära Iran (dvs Irak + Afghanistan) + alla fartyg USA har i närheten. Sen börjar själva kriget.

    USA kommer således få militärt motstånd de inte sett sedan WW2 (mängden och relativ kvalité) samtidigt som terrorn i Irak och Afghanistan skulle få nytändning + att Israel kommer lida ordentligt. Ryssland är återigen med och leker i Iran även om leveranserna av S300 är stoppade (De försöker jobba sig runt det. Spekulationer rör sig om att det kapade skeppet i Östersjön var för just S300-leveranser, även rykten (officiella från Iran) handlar om att Iran kan bygga S300 själva. Troligtvis samma licenstillverkning som Kina när de gör sina Hongqi HQ9 &10.) Ryssland ligger även bakom utbyggnaden av kärnkraft i Iran. Upplägget påminner således om en mix av Vietnam och Afghanistankriget mot Sovjet. (Precis som med Venezuela fast mkt större med fler vapen men med sämre system). Iran kommer förlora ett krig, men kostnaden kommer bli hög för framförallt Israel men även för USA. Därefter kommer gerillakriget börja.

    Mina bekanta i oljebranschen ogillar att ordet fulolja då de är av åsikten att all olja går att sälja och att all olja är perfekt vid rätt tillämpning. Sweet crude är bäst för bränslen etc, men ibland behövs andra kvalitéer. Brentoljan är som bekant mer fulolja än WTI, ändå är den idag dyrare. Därav behöver det inte vara ett problem att det är lite fulolja.

   • vidsynt skriver:

    Jag hoppas du har rätt men personligen är jag övertygad att vi kommer komma till den punkten i ett rent krig länderna emellan.
    Jag tror inte man på ngt sätt skall underskatta var vi befinner oss ekonomiskt och finansiellt. Zero Hour.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s