Monetary System A Race Between SDR And Gold

Publicerat: november 22, 2011 i Banker, ECB, Ekonomi, Euro, FED, Guld, Inflation, Korruption, Media, Politik

Här återigen en av Vidsynts absoluta favoriter, den Briljante och Fullständigt kliniske Jim Richards. En absolut MUST WATCH!

kommentarer
 1. John Galt skriver:

  Frågan om SDRs är rätt intressant, nån som är påläst om dessa?

  Spontant känns det inte som att SDRs är framtiden, men tänker jag rätt nedan?

  Ett lands valuta lär väl bygga väl på att det finns en extremt hög trovärdighet hos det land som ger ut valutan och som innehavaren av valutan i värsta fall ska kunna lösa in den hos mot en annan tillgång som motsvarar värdet på valutan?

  För att IMFs SDRs ska ha hög trovärdighet måste väl därmed IMF ha en guldreserv eller andra tillgångar som innehavaren av SDRs kan lösa in dem mot? Det kanske IMF har, eller? Om inte, vem vill i så fall äga SDRs hos en institution som är beroende av finansiering från världens större länder (för det är väl sanningen)?

  Det för in en på frågan om trovärdigheten i olika valutor, och vad som skapar trovärdighet? Där pratar man ju oftast om landets guldreserv, för den gör ju att landet i teorin kan lösa in en viss del av dess utgivna valuta mot guld som är den mest vedertagna och stabila tilgången. Om jag minns rätt har jag dock hört tidigare att de flesta länder har guldreserver som är mindre än utgivna pengarna i landet, stämmer det? Vad innebär isf det för trovärdigheten för valutan?

  Rimligtvis borde nästa fråga då vara vad landet har förutom guldreserven som det kan använda för att lösa in dess utgivna pengar? Som ägare av deras valuta ser du ju rimligtvis mer på värdet av den tillgång du löser in valutan mot än att det måste vara just guld. Exempel på andra tillgångar som har ett verkligt värde borde ju vara naturtillgångar (olja, skog, mineraler etc) samt det faktum att landet är suveränt och därmed har en befolkning som det ex kan ta ut skatt på.

  En annan intressant fråga är ju hur stor reserven måste vara (eller hur mycket valutan är värd givet den guldreserv och andra tillgångar som landet har). Är en rimlig utgångspunkt att:
  värde guldreserv + värde andra tillgångar = totalt värde valutan = fysiska pengar (dvs sedlar och mynt) + nettot av digitala pengar och krediter (dvs nettot av de pengar som affärsbankerna gett ut och motsvarande post på skuldsidan i bankens balansräkning)?

 2. Erik skriver:

  Fantastiskt. Walk of shame!

 3. Johan skriver:

  IMF sitter på en av världens största guldreserver genom medlemsländerna. Angående hur mkt guld som behövs för att ingjuta förtroende är det ju bara att kolla på banker idag, där kanske 5-10% uppbackning finns – ändå är de flesta inte alls oroliga för att de ska få ut pengarna när det krisar. Det fungerar tills det inte gör det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s